Di dalam artikel ini, anda akan mendapati cara-cara untuk menjadikan proses penyuntingan video menjadi lebih mudah dan produktif dengan beberapa petua dan teknik yang berguna untuk anda kuasai sekiranya anda adalah seorang Penyunting Video atau Video Editor.

Pilih Perisian (Software) yang Betul

Langkah pertama dalam meningkatkan proses penyuntingan video anda adalah memilih perisian yang tepat untuk anda dan pekerjaan anda. Beberapa perisian penyuntingan video yang paling popular adalah seperti Adobe After Effects, Adobe Premiere Pro, Avid Media Composer, Final Cut Pro, dan DaVinci Resolve, yang menawarkan versi Lite percuma dan komprehensif. Anda mungkin juga ingin mencuba Lightworks, Autodesk Smoke, dan Sony Vegas, jika anda ingin mencuba alternatif lain yang kurang popular namun sangat berkebolehan.  Terdapat beberapa perisian penyuntingan video percuma, seperti Apple iMovie, tetapi selalunya kurang mantap daripada pilihan berbayar, hanya menawarkan beberapa format fail dan mempunyai fungsi yang terhad.

Gunakan Komputer yang Terpantas atau Apple Mac

Kedua, gunakan komputer yang pantas. Ia pasti sangat membantu dengan penggunaan pemacu storan (SSD) yang lebih pantas yang membolehkan anda mengakses fail dan perisian anda dengan lebih pantas, serta mempercepat masa rendering, pemuatan, dan eksport anda. Perkara lain yang boleh anda lakukan untuk memendekkan masa penyuntingan anda dengan ketara adalah dengan meningkatkan memori komputer anda (RAM) kepada sekurang-kurangnya 16GB jika anda akan melakukan kerja profesional atau komersial, dan mendapatkan kad video (graphic card) dan pemproses yang disyorkan untuk perisian penyuntingan anda.

Secara amnya lebih mudah untuk menyesuaikan dan menaik taraf PC berbanding dengan Apple Mac kerana kemampuan untuk menaik tarafnya terhad, tetapi anda boleh menggunakannya sama ada untuk kerja penyuntingan video. Anda boleh menggunakan beberapa alat penyuntingan video pada peranti dan tablet mudah alih Android dan Apple, tetapi skop dan kualitinya sering kali lebih terhad. Lebih sukar untuk mengedit video dengan berkesan pada iPad atau iPhone daripada pada komputer desktop atau komputer riba yang lebih stabil dan mudah.

Tonton Tutorial Penyuntingan Video

Ketiga, tonton tutorial penyuntingan video. Kini, anda dengan mudah dapat mencari tutorial seperti di Youtube, blog, dan laman web pendidikan yang penuh dengan tutorial berguna untuk membuat kandungan video yang hebat. Sebilangan besar tutorial yang anda dapati ada yang percuma, yang menjadikannya lebih mudah diakses. Laman web seperti Video Copilot, Skillshare, dan Red Giant Tutorial menawarkan banyak tutorial yang sangat spesifik untuk membantu anda meningkatkan kandungan video anda. Semasa anda mencari tutorial untuk mencapai penampilan tertentu dan menyelesaikan tugas tertentu, sasarkan versi perisian program yang anda gunakan.

Dapatkan Fail Projek (Daripada Tutorial Video Sekiranya Ada)

Apabila anda mengikuti tutorial, banyak editor video yang baru berkecimpung lebih suka menggunakan fail projek yang sama seperti dengan pengajar di dalam tutorial tersebut. Ini akan membantu anda mempelajari langkah-langkah dengan betul, kerana karya anda akan kelihatan sama seperti sampel dari demo di dalam tutorial tersebut. Kebanyakan tutorial memberikan anda kebolehan untuk memuat turun fail projek mereka supaya anda juga mampu mengikuti Langkah yang sama. Setelah anda mempunyai lebih banyak pengalaman dengan teknik, anda boleh mengulangi prosesnya dengan fail video anda sendiri.

Edit untuk Bercerita

Salah satu kaedah paling penting dari artikel ini adalah dengan mengingat matlamat kreatif anda: untuk menceritakan kisah yang hebat. Melangkaui asas-asasnya – memotong rakaman yang tidak perlu dan membetulkan susunan klip anda – dan mengambil kesempatan untuk menjadikan video anda menyenangkan secara estetik dan menarik secara dramatik sehingga dapat membangkitkan emosi yang tepat dan berkesan dalam menyampaikan mesej yang anda inginkan. Gunakan pengetahuan praktikal dan teknikal anda untuk mencapainya dan bukannya hanya menambahkan banyak kesan efek khas (visual effects) yang tidak perlu untuk menarik perhatian penonton anda.

Anda perlulah merujuk papan cerita yang digunakan semasa penggambaran, tetapi mungkin ada kalanya pengarah—atau anda, jika anda mempunyai kebebasan untuk membuat keputusan—akan memutuskan untuk membuat perubahan di tempat pada aliran (timeline) yang telah ditentukan, peralihan pemandangan, kesan khas, dan elemen penyuntingan lain demi memperbaiki cerita yang ingin disampaikan.

Kekalkan Susun Atur Kerja yang Efisien

Walaupun dengan sistem komputer dan perisian penyuntingan yang sangat pantas dan canggih, anda juga perlu sistematik dan teratur agar dapat menjadi penyunting yang lebih cekap. Salah satu cara untuk meningkatkan susun atur kerja anda adalah dengan mengatur projek dan fail anda dalam folder yang boleh anda gunakan berulang kali. Buatkan rumah untuk projek, rakaman, fail audio, gambar, dan grafik anda, di mana anda juga boleh membuat lebih banyak bahagian dan folder.

Cara lain untuk bekerja lebih cepat adalah dengan menggunakan cakera keras luaran (external hard disk) untuk menyimpan rakaman anda, supaya anda dapat mengurangkan beban memori computer dengan lebih banyak. Sebaiknya pilih cakera keras yang boleh disambungkan melalui USB 3.0 atau Thunderbolt untuk membolehkan pemindahan fail yang lebih pantas. Pertimbangkan juga untuk memperuntukkan RAM anda agar dapat menggunakan lebih banyak memori untuk kerja edit. Sekiranya anda mempunyai bajet yang lebih, dapatkan tetikus permainan (gaming mouse) yang membolehkan anda menetapkan fungsi penyuntingan khusus pada butangnya.

Gunakan Pintasan Papan Kekunci

Bercakap mengenai butang, ingatlah bahawa kebanyakan program penyuntingan membolehkan anda menggunakan pintasan papan kekunci untuk melakukan pelbagai fungsi penyuntingan dalam aplikasi. Jangan ragu-ragu untuk menyemak, menghafal, dan menyesuaikan set jalan pintas yang berbeza untuk program perisian seperti Adobe After Effects, Premiere Pro, Final Cut Pro, Media Composer, dan DaVinci Resolve. Sekiranya anda buntu, anda boleh juga mencari tutorial di Youtube dan sebagainya.

Sekiranya anda mempunyai sedikit wang untuk dibelanjakan, pilihan yang lebih mudah adalah membeli papan kekunci penyuntingan (atau sekurang-kurangnya penutup papan kekunci penyuntingan yang dapat diganti) yang sudah mempunyai ikon pintasan papan kekunci di dalamnya. Ini biasanya khusus untuk perisian sehingga anda tidak perlu risau tentang masalah keserasian dengan perisian penyuntingan anda.

Ketahui Istilah Penting (Term Editing)

Industri penyuntingan video memerlukan anda berkomunikasi dengan editor atau pelanggan video lain, yang bermaksud anda harus belajar banyak lenggok bahasa editor. Bagi mereka yang belum pernah mendengarnya, beberapa istilah yang digunakan dalam penyuntingan video tidak mungkin dapat difahami tanpa penyelidikan, sebab itulah anda ingin mempelajarinya lebih awal. Konsep asas merangkumi yang berikut:

  • Jump Cuts – Memotong bahagian yang membosankan atau yang dapat diramalkan untuk melangkau momen dan mengekalkan visual yang menarik.
  • J Cut – Audio mendahului video.
  • L Cut – Video mendahului audio.
  • Cutting on Action – Memotong ketika subjek bergerak dan bukannya selepas setiap pergerakan untuk membuat pemandangan yang lebih menarik dan lancar.
  • Match Cut / Match Action – Memotong dua gambar atau pemandangan yang serupa secara visual
  • Cutaways / Inserts – Menambah potongan visual peralihan yang tidak berkaitan dengan subjek atau tindakan utama untuk menunjukkan persekitaran di sekitarnya dan menambahkan suasana, menambah makna ke tempat kejadian, atau membantu memberi kesan dramatik.

Ini hanya beberapa istilah yang selalu digunapakai, kerana sudah tentu terdapat banyak potongan dan istilah lain untuk dipelajari. Yang perlu anda lakukan hanyalah meluangkan masa untuk membaca dan membuat kajian sendiri.

Perbetulkan Warna Klip Anda

Warna adalah elemen reka bentuk utama yang dapat dimanipulasi untuk menonjolkan subjek tertentu, membangkitkan emosi tertentu, dan mengatur suasana atau suasana pemandangan anda. Program penyuntingan video hari ini memberi kita banyak pilihan penyuntingan warna yang mana sebelum ini hanya mampu dilakukan dengan foto sahaja.

Sebilangan besar editor melakukan dua perkara: pembetulan warna (color correction), untuk memastikan bahawa warna rakaman anda konsisten dalam setiap adegan, dan penilaian warna (color grading), untuk memberikan penampilan yang berbeza pada video anda. Kedua-duanya penting apabila anda mahu sebahagian besar pemandangan anda kelihatan realistik, atau untuk membezakan pemandangan tertentu dari yang lain, contohnya seperti ketika anda menggunakan pratetap (presets) seperti sepia dan monokrom pada pemandangan adegan “flashback”.

Pilih Muzik yang Baik

Jangan hanya fokus pada visual; audio dan muzik tidak harus dilupakan. Sekiranya anda membuat filem drama, misalnya, anda hanya mahukan lagu atau instrumen yang tepat untuk menjadikan momen penting (di mana anda ingin mencetuskan emosi tertentu dari penonton anda) lebih berkesan. Adalah amat sukar jika anda ingin menghasilkan muzik dengan sendiri, kini anda mampu mendapatkan muzik dari sumber yang percuma seperti di Youtube yang mana sesetengah channel menyediakan sumber muzik bebas hakcipta (no copyright music).

Tetapi sebelum anda berfikir untuk menggunakan muzik apa pun, ingatlah bahawa pilihan paling selamat adalah mendapatkan muzik dari penyedia muzik bebas royalti. Anda mungkin dapat mencari muzik percuma, tetapi audio terbaik dan berkualiti biasanya perlulah dibeli. Sekiranya anda membuat projek profesional, muzik biasanya termasuk di dalam anggaran perbelanjaan projek tersebut.

Tambahkan Teks dan Grafik

Bergantung pada jenis video yang anda kerjakan, anda mungkin perlu memasukkan lebih banyak teks selain tajuk, teks pembuka / penutup papan iklan (untuk penyiaran), dan kredit filem sebagai contoh. Anda biasanya ingin menjadikannya sederhana, dengan fon sans-serif yang bersih dan putih yang tidak terlalu menarik perhatian.

Tetapi jika anda perlu menambahkan grafik yang lebih menarik dan mantap, anda boleh membuatnya menggunakan perisian penyuntingan anda. Adobe After Effects adalah pilihan yang popular untuk membuat beberapa animasi grafik (motion graphic) yang terbaik. Anda boleh mendapatkan templat After Effects yang siap pakai yang mengagumkan contohnya seperti di RocketStock yang mana beberapa templat yang boleh anda miliki secara percuma. Anda juga boleh temui pelbagai templat yang lebih menarik di platform berbayar seperti Envato Elements, Videohive, Storyblocks, dll.

Eksport Versi Web

Setelah video anda selesai dan siap dieksport, kebanyakan editor selalunya akan mengeksport videonya pada resolusi video yang terbesar, contohnya pada resolusi 4k. Hasil eksport seperti ini hanya sesuai dimainkan di pawagam dan skrin ultra HD, tetapi pada generasi sekarang di mana projek video kebiasaannya akan dimainkan di dalam talian internet dan di media sosial, yang mana kebanyakan penonton adalah pengguna smartphone. Dengan ini, versi eksport yang bersaiz lebih kecil tetapi berkualiti tinggi adalah digalakkan untuk memudahkan semua peranti / web / platform di internet lancar memainkan video tersebut.

Semasa mengeksport untuk web, tujuannya adalah untuk membuat fail yang mengekalkan kualiti tinggi tanpa menjadikannya terlalu berat untuk dimuat naik dan dilihat di dalam talian. Sekiranya anda tidak pasti mengenai tetapan eksport yang perlu digunakan, jangan risau. Laman web seperti YouTube, Facebook, dan Vimeo semuanya telah mengesyorkan tetapan eksport untuk membantu anda mengubah saiz fail anda dengan tepat. Anda boleh merujuk tetapan pada jadual di bawah (tetapan di dalam Bahasa Inggeris):

Export Settings Youtube Vimeo Facebook
Maximum Resolution 2160p (4K) 1080p (HD) 720p
Recommended Codec H.264 H.264 H.264
Audio Codec AAC-LC (up to 96kHz) AAC-LC (up to 48kHz) N/A
Bit Rate HD 8mbps at 24fps,
4K 45mbps at 23fps
20mbps N/A
Supported Frame Rates 24, 25, 30, 48, 50, 60 24, 25, 30 < 30fps

Sekian sahaja penulisan kali ini, diharapkan tips dan teknik yang dibentangkan ini dapat membantu anda dalam menghasilkan karya video yang diidamkan.

Ditulis oleh:
Nik Ahmad Azri Bin Nik Abdullah
Assistant Manager | MMU STUDIOS
Strategic Marketing Department,
Strategic Marketing, Admission and Recruitment (SMART) Division
MULTIMEDIA UNIVERSITY